#newnavbar ul li{ font-size:100%; list-style-type: none; display:inline; padding:0px; margin:10px; border:0px solid; } #newnavbar li a{ color:#000000; } #newnavbar li a:visited { color: #c00000; } #newnavbar li a:hover { color: #c00000; }

17 Mayıs 2014 Cumartesi

Root Nedir ?



Root etmek nedir?
Bir akıllı telefonu root etmek (root İngilizce’de “Kök”) telefonun köklerine inmek anlamına geliyor. Dolayısıyla buradaki yazılımı düzenleyerek telefonunuzu istediğiniz gibi şekillendirebiliyorsunuz. Bu işlem sayesinde cihazınızdaki her veriye sıkıntı olmadan erişip, cihazda bulunan herşeyi olduğu gibi yedekleyebiliyorsunuz. Ayrıca cihazınızın temelindeki yazılımı istediğiniz şekilde değiştirip farklı Android arayüzleri (ROM’lar vasıtasıyla) yükleyebiliyorsunuz.
Peki rootlama işlemi nasıl yapılıyor?
Temel olarak cihazı root etmek demek, onun çekirdek yazılımını (kernel) değiştirmek anlamına geliyor. Tabii ki her cihazını root eden baştan aşağı komple yeni bir çekirdek yazmıyor! Piyasada hazır olarak çok emek harcanarak hazırlanmış çekirdek yazılımları bulunuyor ve bu yazılımlar sayesinde telefonumuzun potansiyelinde bulunan fakat  üretici yazılımı yüzünden kullanamadığımız bir yığın özellik kullanılabilir hale geliyor.
Peki, custom ROM nedir?
Custom ROM’u Türkçeye çevirmek biraz zor. Kısaca özelleştirilmiş ROM (Read-only memory,  sadece okunabilir bellek) diyelim.  ROM, Android tabanlı bir sistem anlamına geliyor. Firmalar cihazlarına farklı kullanışlılık özellikleri katmak için kendi sistemlerini geliştiriyorlar bunlara da Custom ROM deniyor. Bu terimi örnekle açıklamak daha kolay olacaktır; TouchWiz Samsung’un özelleştirilmiş ROM’u iken, HTC’nin kullandığı ROM’un  ismi Sense. Diğer firmalarında kendine has ROM’larının farklı isimleri var. Tabi sadece firmalar değil piyasadaki özel geliştiriciler tarafından geliştirilmiş ROM’lar (Sistemler) de bulunuyor. Örneğin en meşhur olanlardan bir tanesiCyanogenMod, saf Android tabanlı bir özelleştirilmiş ROM (custom ROM)
Peki En Kolay Rootlama Yöntemi Nedir ?
Bloğumuzdada paylaştığımız Framaroot Programıdır çok kısa bir süre içerisinde telefonunuzu güvenli bir şekilde rootlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pages

Blog Arşivi